Kakelugn med ”kungliga” anor i salen våning 2 tr
Byggnaden på Bromsgården 2 uppfördes 1855 som ett av de första husen i Örebro efter den stora branden året innan. Till det yttre är byggnadens nyklassiska exteriör väl bevarad. Den mest genomgripande förändringen skedde år 1905 när golven i bottenvåningen sänktes ca 0,5 meter för får bättre lokaler och butiker. Fönstren fick annat utseende, (spröjsindelning). Efter den tidpunkten har endast punktvisa yttre förändringar skett i gatuplanet. (Ny port mot Stortorget 4 år 1913, ett förstorat butiksfönster 1951. Återupptagande av hörnentrén och utökning av vissa butiksfönster år 2004).
Endast på våning 2 tr finns äldre inredningsdetaljer bevarande i viss omfattning från nybyggnadsåret 1855 som bröstpaneler, dubbeldörrar och taklister. De ursprungliga rumsformerna finns kvar på våningsplanet, även om uppdelningar av rummen skett efter hand. Nu senast under år 2006 när stora salen i hörnet Stortorget – Köpmangatan delades i tre enheter med glasade väggar.
Kakelugnen i Salen 2 trappor, Stortorget 4, Örebro.
I salen finns en praktfull vitglaserad kakelugn av s.k. fransysk modell. Kakelugnen är stilmässigt en väl integrerad del i den ursprungliga i inredningen och medverkar till rummets karaktär och värdighet. Med stor sannolikhet är kakelugnen inte den första i salen. Stilmässigt ligger den cirka 20 år efter husets nybyggnadsår 1855.
Tillverkare och modell
Den praktfulla kakelugnen kan identifieras till modell och tillverkare. Åkerlindska Kakel Fabrikens AB i Stockholm var leverantören med modell nr 31. De betecknades ”Fransk kamin” Not 1
Priskuranten
Nedre delen, under skänken är s.k. cheminée, (fiktiv eldstad). Den skall efterlikna fransk rokokostil med stenomfattning kring en öppen spis. Övre delen har, ovan skänken ett rakt liv omgivet av dekorerade hörnkakel och ett figurprytt krön.
Nr 31
Krönet är dekorerat (närmast i rokokostil) av en uppsats med två små keruber kring en korg med blommor Här saknas de små urnor i hörnen som finns med i priskurantens detalj. (De finns de två kakelugnarna i Växjö Not 2
Stockholms slott och Landshypoteks hus i Växjö
Två kakelugnar av samma modell finns i Sessionssalen på 1 trappa inom Landshypoteks hus i Växjö,
Kungsgatan 10, Gripen 6, med nybyggnadsåret året 1872 och en på Stockholms Slott. På Stockholms slott, återfinns kakelugn nr 31 i rum 145 Not 3 i priskuranten. Bägge fallen har dessa ovan skänken speglar i förgyllda ramar, vilket saknas här. Bromgården 2 Nr 31 har däremot ett krön som helt stämmer med priskurantens typexempel, så som att de två små urnorna på krönets hörn saknas. Att krönen varierar kakelugnar av samma modell är inte ovanligt. Köparna kunde själva välja och komponera bland olika typer krön att som fabriken hade i sitt sortiment.
Cramér har stilmässig klassificerat typen till Biedermeier Not 4. Den och de i Växjö har krön som avviker från krönet.
Noter
Källa:Margareta Cramér, DEN VERKLIGA KAKELUGNEN. Stockholm 1991. Monografi. ”Fabrikstillverkande kakelugnar i Stockholm 1856-1921”
- Priskurant ca 1876 från Åkerlindska Kakel Fabriks AB. Sida 164 och i bilaga.
- Sida 303
- Sida 315
- Sida 296 till 328